Vyplatí se dovoz auta ze zahraničí?

V době rostoucích cen (nejen) automobilů v České republice si více než kdy dříve řada lidí klade otázku, zda by se jim nevyplatil dovoz auta z jiné země. V tomto článku se podíváme na výhody a nevýhody dovozu automobilu ze zemí Evropské unie, ale i z méně častých destinací.

Dovoz auta do ČR ze zemí Evropské unie

Dovoz automobilu ze zemí Evropské unie je administrativně poměrně snadný, a u Čechů tudíž velmi oblíbený. Aktuálně navíc neexistuje žádná legislativa, která by omezovala stáří dovážených aut. Pokud tedy vozidlo disponuje ES homologací (tzv. globální homologace), můžete ho dovézt do ČR bez ohledu na jeho stáří. Jediné, čemu se při tom nevyhnete, je zaplacení ekologické daně dle příslušné emisní normy. 

Co je to ES homologace a jak ji poznat?

Jedná se o certifikaci dle WVTA (Whole Vehicle Type-Approval System), která umožňuje výrobcům vozidel, aby získali homologaci pro vozidlo pouze v jednom členské státě EU, tato homologace pak ale platí pro všechny další státy EU. Jestli dané vozidlo touto homologací disponuje, poznáte podle výrobního štítku, na němž by měly být uvedeny znaky, jejichž posloupnost je „e . .*. . / . . * . . . .* . .“. Tato ES homologace se začala používat od roku 1993 a u starších aut ji tedy nenajdeme.

Co se týče jednotlivých zemí EU, dovozu jednoznačně dominuje Německo, z něhož se do ČR jen v roce 2023 dovezlo více než 68 000 vozidel. Důvody jsou vcelku nasnadě – jedná se o velký trh, kde se ročně prodá okolo tří milionů nových osobních vozů, a tomu pak odpovídá i široká nabídka ojetých vozů v autobazarech a z toho pramenící větší cenová konkurence. Německo je navíc známé svojí kvalitní silniční sítí, z čehož vyplývá menší opotřebení zde provozovaných automobilů, Němci také své vozy častěji servisují ve značkových servisech.

Mezi další oblíbené státy pro dovoz aut do České republiky pak patří s velkým odstupem Rakousko, Polsko, Nizozemsko, Slovensko, ale kupodivu třeba také Švédsko. Jedním z důvodů může být fakt, že zejména vozy prémiových značek pro Švédský trh jsou velmi dobře vybaveny a často disponují například nočním viděním (což se určitě hodí, pokud jezdíte půl roku v kuse potmě a v lesích se potulují losi) či nezávislým topením. Ať už se rozhodnete pro dovoz automobilu z jakékoli země EU, vždy se snažte si co nejlépe prověřit jeho historii, v dnešní době existuje celá řada online služeb, které toto umožňují.

Dovoz automobilu z jiné země může být výhodný i v případě nového vozu – ačkoli se totiž automobilky snaží své ceny v rámci EU určitým způsobem harmonizovat, pořád je možné najít země, kde se dá ten či onen model koupit výrazně levněji – jen je potřeba hledat. Někdy navíc může hrát do karet i kurz koruny vůči euru či jiným měnám.

V případě podnikatelů (plátců DPH) může být zajímavé sledovat také sazby DPH v různých zemích EU, které se mohou značně lišit. Například v Maďarsku platí sazba DPH ve výši 27 %, pokud tedy v Maďarsku najdete vůz, jehož koncová cena s DPH je stejná jako v ČR, můžete tím ve výsledku uspořit dost peněz, jelikož při dovozu zaplatíte jako podnikatel českou DPH ve výši „jen“ 21 %.

Rostoucí obliba dovozu aut z Ameriky

V České republice je také možné pozorovat rostoucí oblibu individuálních dovozů aut z Ameriky (USA a Kanady), kdy počty takto dovezených aut každým rokem rostou přibližně o deset procent. Důvodů je několik, mezi ty hlavní ale patří širší nabídka modelů, které se v Evropě vůbec nedají koupit, navíc se zajímavějšími motorizacemi, v kombinaci s příznivými cenami. Cenová hladina aut v USA je totiž nastavena výrazně níže než v EU, a tím, že tam šestiválce či osmiválce nepředstavují pohon pro několik málo vyvolených, jsou ceny těchto aut daleko přijatelnější, a to i po započtení dodatečných nákladů na jejich dovoz či clo.

Dejme si jeden příklad: Za cenu srovnatelnou se Škodou Kodiaq 2.0 TDI s výkonem 193 HP můžete mít například sedmimístné americké SUV Dodge Durango (včetně dovozu až do ČR na klíč), tedy auto s délkou 5,1 metru, šestiválcem o objemu 3,6 litru a výkonem 295 HP. Nebo třeba vlajkové SUV od Mazdy, více než pětimetrový model Mazda CX-90 s motorem V6 o objemu 3,3 litru, výkonem 280 HP a osmi místy pro pasažéry. 

Další cenová výhoda se týká právě firem a podnikatelů – při dovozu auta z USA je samozřejmě možný odpočet DPH, ale navíc se s cenou auta daleko snáze vejdete do současného limitu 2 milionů Kč pro plný odpočet DPH (což se už o evropské produkci např. od BMW, Audi, Porsche či Mercedesu rozhodně říci nedá).

Při dovozu auta z USA je ale třeba mít na paměti, že v EU není možné přihlásit vozidla pocházející ze zemí mimo EU starší než 8 let, automobil také musí projít homologací v souladu s EU předpisy (nejčastěji úprava světel či emisních systémů).  

Administrativně představuje dovoz z Ameriky poněkud složitější záležitost, vyžadující nejen jazykovou vybavenost, ale také znalosti logistických procesů či odlišné legislativy, doporučujeme se tedy v případě zájmu o dovoz auta z USA obrátit na zkušenou firmu, která pro vás zařídí vše na klíč. V takovém případě je pak možné dovézt z USA velmi zajímavá auta za rozumné peníze, nejčastěji se přitom z Ameriky dováží pickupy, velká sedmimístná SUV či ikonické sportovní automobily jako Ford Mustang či Chevrolet Corvette. Věděli jste ale, že například téměř všechna SUV Mercedesu či BMW se také vyrábí v USA a poté vozí do Evropy?

Nedoporučené země k dovozu aut

Na rozdíl od dovozu aut ze zemí EU, USA a Kanady není možné obecně doporučit dovoz vozidel z arabských zemí, Afriky, Jižní Ameriky nebo Číny. Předpisy, týkající se bezpečnosti či emisí automobilů, mohou být v těchto regionech natolik odlišné, že jejich úprava do souladu s platnými požadavky EU by mohla být natolik nákladná (a často i nemožná), že se dovoz takových automobilů nevyplatí. 

Shrnutí

Svět není jen Česká republika, a obzvláště ve světě automobilů to platí dvojnásob. Vyplatí se tedy porozhlédnout se po vašem vysněném autu i v jiných zemích – pokud se jedná o běžné modely evropských značek, pak je nejvhodnější alternativou trh německý, pro automobilové nadšence a všechny, kteří chtějí prostřednictvím auta vyjádřit svoji individualitu pak jsou „zemí zaslíbenou“ Spojené státy, kde je možné najít atraktivní modely aut se silnými motory, s nimiž na českých silnicích nebudete k přehlédnutí. Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv variantu, nezapomeňte si vždy pečlivě prověřit historii kupovaného vozidla a případně se obrátit na firmu, která vám s dovozem pomůže.

Redakce
Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat