Multifunkční hrnce
Multifunkční hrnce neboli MultiCooker řadíme do kategorie elektrických hrnců. Jak z názvu vyplívá jsou to praktické a multifunkční přístroje, které nahradí a zastanou práci několika kuchyňských spotřebičů. Tyto elektrické multifunkční hrnce mají spousty různých vychytávek a funkcí k využívání. Překvapí vás svojí rychlostí vaření, tak i tím, že usnadní práci v kuchyni. Hodí se pro majitele malých kuchyní nebo těch, kteří neustále bojují s místem. Hrnec ocení i ti, co často cestují, ať už karavanem, pod stan nebo na chalupy či chaty.
Níže naleznete výběr těch nejlepších multifunkčních hrnců. Ke každému produktu jsou poskytnuty detailní informace a přidané hodnocení. Pod výčtem těch nejlepších multifunkčních hrnců naleznete nákupního rádce, který vám pomůže při výběru tohoto správného přístroje pro vás.
Nejlepší multifunkční hrnce dle hodnocení
- 30 programů
- Sterilizátor
- Velký objem nádoby
- Malý příkon
- Chybí dětský zámek
- Nemá průhlednou poklici
- Hlasová navigace česky a anglicky
- Automatické čištění a sterilizace
- 14 programů
- Malý objem nádoby
- Není vhodné do myčky
- Neumí jogurty
- Fritování
- Program Sous Vide – vaření potravin ve vakuu
- Vnitřní nádobu lze vložit do trouby
- Nemá tlakové vaření
- Chybí dětský zámek
- Chybí recepty
- 14 programů
- Velký objem nádoby
- Rozsah teploty 30-170 °C
- Malý příkon
- Není vhodné do myčky
- Nemá průhlednou poklici
- 19 programů
- Velký objem nádoby
- Tlakové vaření
- Malý příkon
- Neumí jogurty
- Neumí vařit vajíčka
- Grilování
- Fritování
- Fondue
- Nemá tlakové vaření
- Chybí dětský zámek
- Neumí jogurty
- 18 programů
- Pečení buchet, chleba
- Rozsah teploty 35-160 °C
- Malý příkon
- Menší objem nádoby
- Nemá tlakové vaření
- Velký objem nádoby
- Velký příkon
- 150 přednastavených receptů
- Nelze nastavit teplota
- Chybí automatické přepnutí do udržování teploty
- Neumí jogurty
- 9 programů
- Velký objem nádoby
- Nastavitelná teplota
- Nemá tlakové vaření
- Neumí vařit rýži
- Nemá funkci sterilizátoru
- Bábovková forma
- Grilování
- Fritování
- Menší objem nádoby
- Nemá funkci držení teploty
- Chybí automatické vypnutí programu
- Grilování
- Fritování
- Fondue
- Malý objem nádoby
- Nemá funkci držení teploty
- Chybí automatické přepnutí do udržování teploty
Nejprodávanější multifunkční hrnce
Jak jsme hodnotili multifunkční hrnce?
V tomto srovnání jsme rozdělili parametry do tří důležitých kategorií:
- Hlavní parametry
- Možnosti využití
- Funkce a obsluha
Hlavní parametry
V této sekci jsme se nejvíce zaměřili na parametry jako jsou objem, příkon, nastavitelná teplota, funkce držení teploty a nepřilnavý povrch nádoby. Tyto parametry jsou velmi důležité při samotném výběru multifunkčního hrnce.
Možnosti využití
V této sekci jsme se nejvíce zaměřili a hodnotili parametry: rozsah možností a k čemu konkrétně multifunkční hrnce můžeme využít. Při výběru jsou důležité možnosti využití. Protože zde jsou popsány konkrétní funkce a praktické vychytávky, kterými multifunkční hrnce disponují.
Funkce a obsluha
V sekci funkce a obsluha jsme se nejvíce zaměřili na parametry, které usnadňují manipulaci a práci s multifunkčním hrncem. Jedná se o funkce časovač, odložený start a v neposlední řadě jsme zahrnuli k hodnocení také bezpečnostní prvky, které jsou součástí a chrání jak uživatele, tak i samotný hrnec.
Typy elektrických hrnců
Multifunkční hrnec
Multifunkční hrnce jsou díky svému multifunkčnímu využití velmi praktické, protože nahradí práci hned několika kuchyňských spotřebičů. Většina z nich umožní pomalé, tlakové vaření, dušení, smažení, pečení, grilování a také restování nebo nahradí přístroje jako jsou jogurtovač, vařič vajíček nebo napařovací hrnec.
Pomalý hrnec
Pomalé hrnce jsou hrnce určené především pro pomalé vaření o teplotě pohybující se okolo 95 °C. Při nižších teplotách se v připravovaných pokrmech více zachovává vitamínů, živin a dalších prospěšných látek. Mimo to připravované pokrmy mají výraznější a reálnější chuť. Pomalé hrnce jsou většinou jednoúčelové přístroje, které nabízí například pomalé vaření, nebo také ohřívání, tj. udržování teploty pokrmů.
Horkovzdušná fritéza
Horkovzdušné fritézy nebo zdravé fritézy připravují pokrmy bez použití nebo s minimálním množstvím oleje. Tudíž jsou vhodné pro vyznavače zdravého životního stylu nebo pro ty, kteří řeší nějaké zdravotní problémy.
Fritéza na olej
Fritézy na olej neboli klasické fritézy jsou jednoúčelové přístroje. Upravují pokrmy formou fritování. Fritování je forma tepelné úpravy podobná smažení, ale jen s tím rozdílem, že je při fritování celý pokrm ponořen do horkého oleje. Výhodou je rychlá příprava a také rovnoměrné jeho rovnoměrné připravení. Většina fritéz disponuje vysouvacím košíkem, díky kterému lze vysunout pokrm z rozpáleného oleje snadno a bez jakéhokoliv popálení.
Pečící pánve
Pečící pánve jsou oblíbené pro svoji praktickou, snadnou, zdravou a chutnou tepelnou úpravu pokrmů. Připravené pokrmy si zachovávají charakteristickou chuť, aroma a jídlo není nikdy vysušené. Pečící pánve jsou multifunkční, a proto je možné v nich připravit prakticky téměř každé jídlo.
Co je to multifunkční hrnec a jak funguje?
Multifunkční hrnec je praktickou vychytávkou v kuchyni, protože umí připravit pokrm v jednom a tom samém hrnci. Funguje je to jednoduše. Všechny ingredience a suroviny vložíte do hrnce, nastavíte požadovaný program, teplotu a čas přípravy.
Multifunkční hrnec se skládá z odnímatelného hrnce neboli nádoby. Většina těchto nádob je možné dát do myčky nádobí. Součástí je také skleněná poklice, displej a také ovládací panel. Pomocí časovače nastavíte dobu přípravy a poté se automaticky tepelná úprava vypne. Ty chytřejší a modernější hrnce mají součástí také funkci s názvem udržení teploty. To znamená, že hrnec udržuje teplotu pokrmu vhodnou pro okamžité servírování.
Jak již z názvu vyplívá, multifunkční hrnec umí nahradit několik spotřebičů dohromady. Většina z nich umí připravovat pokrmy pomocí pomalého vaření, tlakového vaření, dále tepelná úprava jako restování, smažení nebo fritování. Samozřejmostí je také zapékání, vaření v páře nebo pečení. Umí zastoupit také rýžovar, jogurtovač nebo například sterilizátor.
V multifunkčním hrnci můžete připravit prakticky cokoliv budete chtít. Můžete připravovat velké porce masa a ryb na jakékoliv způsoby. Také zeleninu, luštěniny, těstoviny. Můžete vařit omáčky, polévky, guláše, masové ragů nebo masové rolády. Tyto hrnce také využijete na zapékání těstovin, brambor nebo při přípravě paštik. Dále je možná příprava sladkých pokrmů jako jsou různé dezerty, buchty, povidla, marmelády nebo kompoty.
Pro koho je multifunkční hrnec vhodný?
Multifunkční hrnec je vhodný zkrátka pro všechny. Hodí se majitele malých kuchyní a pro ty, kteří bojují s nedostatek místa. Dále jej ocení ti, kteří nechtějí trávit celý den v kuchyni nebo jsou pracovně či studijně vytížení. Multifunkční hrnec vaří rychle a usnadní práci, takže je možné jej vzít na dovolenou pod stan či do karavanu, nebo jej oceníte na své chalupě či chatě.
Jak vybrat multifunkční hrnec?
Výběr toho správného multifunkčního hrnce není nic jednoduchého, protože na trhu existuje obrovské množství různých značek, typů a designů. Liší se jak provedením, nabízenými funkcemi, ale také pořizovací cenou.
Při samotném výběru je nutné si ujasnit, co od multifunkčního hrnce očekáváte. V první řadě se zaměřte na objem, to znamená, kolik porcí potřebujete naráz připravit. Další důležitou částí jsou nabízené funkce a programy, tedy jak chcete tepelně upravovat pokrmy. Nezapomeňte na dostatečně velký příkon, aby hrnec vařil rychle a efektivně. V neposlední řadě se zaměřte na vlastnosti hrnce, které umí usnadnit práci a také na pořizovací cenu.
Objem
Objem je jednou z nejdůležitějších parametrů při výběru přístroje. Objem multifunkčních hrnců je obvykle ve srovnání s pomalými hrnci větší. Obecně zde platí pravidlo, že průměrně 1 litr pokrmu je cca pro 1 osobu. Multifunkční hrnce mají objem nejčastěji od 3 l až do 6,5 l, avšak některé velké hrnce mají klidně i 12 l. Například pro čtyřčlennou rodinu by měl být vhodný hrnec s objemem okolo 5-6 litrů, v přepočtu 5-6 porcí. Je tedy dobré zohlednit, kolik porcí potřebujete naráz připravit a také, zdali chcete v hrnci připravit například velké kuře, kachnu či velký kus masa.
Objem multifunkčního hrnce | Počet porcí |
do 3 litrů | 2 až 3 porce |
3 až 4 litry | 3 až 4 porce |
4 až 5 litrů | 4 až 5 porcí |
5 až 6 litrů | 5 až 6 porcí |
6 a více litrů | 6 až více porcí |
Příkon
Příkon je také parametr, který je vhodné zohlednit při výběru. Velikost příkonu souvisí s tím, jak efektivně bude multifunkční hrnec fungovat. Obecně platí, že čím bude vyšší příkon, tím bude příprava pokrmů rychleji hotová. Multifunkční hrnce mají příkon okolo 700 W až 1600 W, nejčastěji však okolo 1500 W. Dávejte pozor na multifunkční hrnce, které disponují malým příkonem, protože nemusí rychle dosáhnout takových vysokých teplot, které jsou při přípravě potřeba.
Nastavitelná teplota
Nastavení teploty je u většiny multifunkčních hrnců.
Rozsah teplot
Rozsah teplot, které je možné nastavit se průměrně pohybují od 50 až do 240 °C. Tento rozsah se liší výrobcem a jeho multifunkčním hrncem.
Funkce držení teploty
Funkce držení teploty umožní udržovat připravený pokrm teplý i po tom, co je jídlo uvařeno, a tak je pokrm připraven k okamžitému servírování na stůl. Některé hrnce slibují udržování teploty například až na 4 nebo 8 hodin.
Automatické přepnutí do udržování teploty (po ukončení programu)
Skvělá vychytávka, která se vám bude líbit. Zajistí to, že po ukončení vařícího programu se automaticky zapne program, který udržuje pokrm stále teplý a připravený rovnou k servírování.
Materiál těla hrnce vs. nepřilnavý povrch nádoby
Při výběru se zaměřte i na materiál, ze kterého je hrnec neboli nádoba vyrobena, protože i to může ovlivnit, jestli pokrm dobře připravíte a nepřipeče se vám. Multifunkční hrnce se liší materiálem dle výrobce. Některé hrnce jsou z nerezové oceli, kovu, teflonu nebo keramiky. Většina z nich je opatřena nepřilnavým povrchem, který zajistí to, aby se vám pokrm nepřipálil. Materiál nerez je velmi často náchylný k poškrábání, tudíž nepoužívejte do nádoby ostré předměty, které by mohly materiál poškodit. Naopak pokud zvolíte keramiku budete mile překvapeni. Je to velmi oblíbený a zdravotně absolutně nezávadný materiál k přípravě pokrmů.
Počet programů
Multifunkční hrnce mají oproti pomalým hrncům o hodně více programů. Tyto přednastavitelné programy se liší různými způsoby přípravy vaření, různou teplotou a délkou přípravy pokrmů.
Možnosti využití
Multicookery neboli multifunkční hrnce jsou chytré a praktické přístroje, které nabízí velké množství možných programů a způsobů přípravy jídel.
Tlakové vaření
Některé multifunkční hrnce mají součástí program tlakové vaření. Příprava pokrmů je v kombinaci vysokého tlaku a vyšší teploty. Pokrmy se obvykle vaří při vysokém tlaku, než je běžný tlak atmosférický. To zajistí rychlé vaření pokrmů. To znamená, že umí nahradit i papiňáky.
Pomalé vaření
Funkce pomalé vaření může nahradit spotřebič s názvem pomalý hrnec. Jedná se o systém pomalého vaření při nízkých teplotách pohybující se okolo 95 °C. Nastavit dobu pomalého vaření lze v rozptylu od cca 0,5 hodiny do 24 hodin.
Rýžovar
Program vaření rýže nahradí rýžovar. V rýžovaru je možné například i příprava luštěnin, zeleniny a dalších podobných surovin.
Jogurtovač
Speciální program, který si poradí s přípravou jogurtu. Umí pohodlně vyrobit domácí jogurt, a proto nahradí další spotřebič, a to jogurtovač.
Vařič vajíček
Program umí perfektně uvařit vajíčka dle vaší potřeby.
Ohřívač jídla
Ohřívač jídla je praktická funkce, která umí ohřát pokrm na vhodnou servírovací teplotu.
Smažení a restování
Program smažení je zde oblíbený, protože olej při smažení nestříká ven. Naopak program restování je způsob přípravy masa. Maso se při vysoké teplotě rychle zatáhne a neunikne z něho šťáva. K přípravě pokrmu prostřednictvím fritování se nejčastěji používá fritovací hrnec nebo multifunkční hrnec, který je uzpůsoben na tuto funkci.
Vaření v páře
Vaření v páře lze využít při vaření zeleniny a dalších potravin. Nedochází tak ke ztrátě vitamínů, minerálů a dalších důležitých látek.
Sterilizátor
Sterilizátor neboli zavařování je program vhodný na přípravu kompotů, marmelád, povidel a dalších podobných pochutin.
Příprava dušeného masa
Příprava dušením je částečně potravina ponořená v tekutině a působí na ni horká pára.
Automatické vypnutí programu
Tato praktická funkce při zvolení umí automaticky ukončit program přípravy daného pokrmu.
Nastavení doby vaření
Nastavení doby vaření je samozřejmostí. Pomocí funkce si sami zvolíte, kolik hodin chcete pokrm souvisle připravovat. Nejčastější doba je od 10 minut do 24 hodin. Tento rozsah se vždy liší u každého výrobce jinak.
Časovač
Časovač disponuje u většiny multifunkčních hrnců a zajistí uživateli, že je možné nastavení času, tedy jak dlouho bude příprava pokrmu trvat. Díky LCD displeji je většinou zobrazení zbývajícího času do ukončení programu.
Odložený start
Funkce odložený start je další praktickou vychytávkou, která je také u většiny hrnců. Umí nastavit dobu vaření dopředu tak, aby bylo jídlo připravené v době, kdy je potřeba. Je možné zvolit odložení startu až na 24 hodin.
Displej
LCD displej má většina multifunkčních hrnců. LCD displej je v kombinaci s ovládacími tlačítky nebo otočnými kolečky. Tyto komponenty závisí na cenové relaci přístroje nebo také podle jednotlivých výrobců.
Průhledná poklice
Většina multicookerů má průhlednou poklici. Díky průhledné poklici získáte neustálý přehled o tom, co se v hrnci momentálně děje. Poklice je u těchto hrnců většinou skleněná, což je výhodou, protože udrží větší teplo v samotném hrnci. Tyto poklice obvykle můžeme dávat do myčky nádobí.
Protiskluzová podložka nebo nožičky
Ať už má hrnec protiskluzové nožičky nebo podložku, tak tento bezpečnostní prvek zaručí perfektní stabilitu a nemožnost, aby se například hrnec posunoval po kuchyňské lince nebo se převrátil.
Bezpečnostní pojistka proti přetlaku
Multifunkční hrnce, které disponují funkcí tlakové vaření mají většinou bezpečnostní tlakový ventil, který kontroluje stav. Při překročení maximální povolené hodnoty bude pára bezpečně vypuštěna tímto automatickým ventilem a nestane se tak žádná nehoda.
Bezpečnostní uzamykání krytu
Bezpečnostní uzamykání krytu je většinou u multifunkčních hrnců, které disponují tlakovým vařením. Tato pojistka zajistí, že kryt neboli poklice je bezpečně uzavřena a uživatel ochráněn.
Odnímatelný kabel
Odnímatelný kabel zajistí například jednoduchou manipulaci a také dobré skladování multifunkčního hrnce.
Odnímatelná nádoba
Většina multifunkčních hrnců má odnímatelnou nádobu, kterou je vhodné dát do myčky nádobí.
Ochrana proti přehřátí
Ochrana proti přehřátí se také zařazuje do bezpečnostních prvků. Pokud je k dispozici, tak ochrání přístroj při poruše. Uvádí se, že pokud teplota hrnce překročí stanovenou bezpečnou hranici, dojde k ukončení ohřevu nebo celkovému přípravy pokrmů.
Dětský zámek
Dětský zámek umožní zamknutí displeje nebo ovládacího panelu.
Recepty
Recepty můžete najít buď na stránkách výrobce nebo v manuálu či různě na internetu. Můžete být originální a nebát se experimentovat. Na trhu již jsou knihy, které se zabývají i tímto multifunkčním vařením.
Příslušenství k multifunkčním hrncům
Multifunkční hrnce mají většinou bohatou výbavu. Najdete zde například různé odměrky, naběračky, držáky pro vaření v páře, odkapávací misky, fritovací koše nebo oblíbené fondue sety a podobně.
Srovnání multifunkčního hrnce vs pomalého hrnce
V tabulce naleznete jednoduché srovnání multifunkčních a pomalých hrnců.
Multifunkční hrnce | Pomalé hrnce |
Multifunkční hrnec je vhodný pro vyznavače zdravého vaření, ale také pro ty, kteří mají málo místa v kuchyni nebo si nechtějí pořizovat jednoúčelové spotřebiče. | Pomalé vaření zachovává živiny, vitamíny a zdraví prospěšné látky v potravinách připravovaných formou pomalého vaření. |
Použití je možné do malých kuchyní nebo pod stan či na chalupu. | Použití je možné pod stan či na chalupu. |
Příkon se pohybuje okolo 700 až 200 W. | Příkon se pohybuje do 500 W. |
Multifunkční hrnce mívají větší objem. | Pomalé hrnce mívají menší objem. |
Příprava pokrmů je rychlá. | Příprava pokrmů je pomalá. |
Příslušenství u multifunkčních hrnců je obvykle bohaté. | Příslušenství nebývá k dispozici. |
Pomalé vaření je také většinou součástí. | Pomalé vaření je součástí. |
Multifunkční využití. | Většinou jednoúčelové využití. |
Velký počet programů a možností přípravy pokrmů na různé způsoby. | Omezený počet programů a malá možnost přípravy pokrmů. |
Funkce udržování teploty je součástí. | Funkce udržování teploty je součástí. |
Tlakové vaření je součástí. | Tlakové vaření není součástí. |
Programy dle druhu potravin jsou k dispozici. | Programy dle druhu potravin nejsou k dispozici. |
Nastavení doby vaření je součástí. | Nastavení doby vaření je součástí. |
Hlavní výhody multifunkčního hrnce
Jednoduchá a snadná příprava pokrmů a rychlá údržba
Příprava pokrmů prostřednictví multifunkčního hrnce je velmi jednoduchá. Stačí vám do hrnce naskládat všechny ingredience a suroviny, nastavit čas a popřípadě teplotu a hrnec zapnout. Nemusíte se starat téměř o nic dalšího. Díky zvukovému signálu poté zjistíte, že byl pokrm dokončen a je hotov k servírování. Co se týká údržby, tak ta je také velmi jednoduchá, protože pokrm je připravován v jednom hrnci, tudíž není potřeba umývat více nádobí navíc.
Příprava moderních zdravých a chutných pokrmů
Multifunkční hrnce fungují snadno, a tak můžete pokrmy připravovat šetrně a zdravě. Připravované pokrmy jsou chutné a uchovávají si šťavnatost a více reálných chutí.
Multifunkčnost
Multifunkční hrnce nahradí mnoho různých spotřebičů, které jsou například jednoúčelové. Příprava je možná pomocí klasického vaření, vaření v páře, dušení, restování, tlakové a pomalé vaření, smažení, fritování, opékání, grilování, pečení a zapékání. Dále ohřívání, rozmrazování nebo také udržování teploty. Umí také nahradit jogurtovač, fondue set, vařič vajíček, rýžovar a další.
Energeticky nenáročné a úspora času
Ač je cena energií opravdu vysoká a stále se zvyšuje, nemusíte se bát vysoké energetické náročnosti. Pokrmy jsou připravovány rychle. Využití maximálního příkonu hrnce je jen v případě potřeby, jako dosažení určité teploty, a proto není maximální příkon permanentně zapnutý.