Horkovzdušné fritézy
Horkovzdušné fritézy neboli zdravé fritézy jsou velkým hitem současnosti. Jsou určeny pro příznivce zdravého životního stylu nebo ty, co rádi experimentují a chtějí vyzkoušet něco nového. Zdravé fritézy jsou také vhodné pro ty, co se potýkají se zdravotními problémy. Fungují pomocí horkého vzduchu, díky kterému je možné pokrm připravit s minimem oleje nebo s žádným. Výsledné pokrmy jsou zdravé, chutné a bez tuku.
Níže naleznete výběr těch nejlepších horkovzdušných fritéz. Ke každému produktu jsou poskytnuty detailní informace a přidané hodnocení. Pod výčtem nejlepších horkovzdušných fritéz naleznete nákupního rádce, který vám pomůže při výběru tohoto správného přístroje pro vás.
Nejlepší horkovzdušné fritézy dle srovnání
- Chytrá trouba 3v1 – horkovzdušná fritéza, pečící trouba a sušička ovoce
- Rozsah teploty 65-200 °C
- Časovač
- Vyšší hmotnost
- Příprava 2 pokrmů najednou
- 9 přednastavených programů
- Regulace teploty
- Malý objem nádoby
- Pozastavení ohřevu/Automatické obnovení ohřevu
- 9 přednastavených programů
- Časovač
- Malý objem nádoby
- Malý příkon
- Chybí recepty
- Pozastavení ohřevu/Automatické obnovení ohřevu
- Časovač (1hod)
- Rozsah teploty 40-200 °C
- Malý příkon
- Nemá průhlednou poklici
- Velký objem nádoby
- Pozastavení ohřevu/Automatické obnovení ohřevu
- Časovač
- Nemá průhlednou poklici
- Velký objem nádoby
- Velký příkon
- 7 přednastavených programů
- Nemá průhlednou poklici
- Není vhodné do myčky
- Časovač (30 min)
- Pachový filtr
- Recepty
- Malý objem nádoby
- Nemá displej
- Nemá průhlednou poklici
Hlavní parametry
Delimano Air Fryer má odnímatelnou vnitřní nádobu s nepřilnavým povrchem Tato nádoba je vyrobena ze železa. Objem nádoby je malý pouze 2,5 l. Současně je možné připravit 1-4 porce pokrmu. Má průměrný příkon 1400 W. Obecně platí, že čím vyšší příkon, tím má vyšší výkon a práce při přípravě pokrmů je efektivnější a rychlejší. Díky integrovanému termostatu je možné regulovat teplotu v rozmezí 80-200 °C.- Velký objem nádoby
- 6 přednastavených programů
- Pachový filtr
- Nemá displej
- Nemá průhlednou poklici
- Není vhodné do myčky
- Rychlé nahřátí během 3 minut
- 6 přednastavených programů
- Časovač
- Malý objem nádoby
- Nemá displej
- Nemá průhlednou poklici
- Nízká hmotnost
- Pachový filtr
- Regulace teploty
- Rozsah teploty 150-190 °C
- Malý objem nádoby
- Nemá vyjímatelnou nádobu
Nejprodávanější horkovzdušné fritézy dle srovnání
Jak jsme hodnotili horkovzdušné fritézy?
V našem srovnání jsme se důkladně zaměřili na dvě kategorie parametrů:
- hlavní parametry
- funkce a obsluha
V kategorii hlavní parametry jsme kladli největší důraz na příkon, objem nádoby, rozsah a regulace teploty a zda má fritéza nepřilnavý povrch. Dále jsme se zaměřili na to, zdali je součástí termostat a také zdali je možnost odnímatelné nádoby.
V druhé kategorii funkce a obsluha jsme se nejvíce zaměřili na pachový filtr, časovač a zdali je možné vnitřní nádobu umývat v myčce. Dále jsme kladli důraz na bezpečnostní parametry a na možnosti použití fritézy (smažení, pečení, grilování a další).
Typy elektrických hrnců
Horkovzdušná fritéza
Horkovzdušné fritézy nebo zdravé fritézy připravují pokrmy bez použití nebo s minimálním množstvím oleje. Tudíž jsou vhodné pro vyznavače zdravého životního stylu nebo pro ty, kteří řeší nějaké zdravotní problémy.
Fritéza na olej
Fritézy na olej neboli klasické fritézy jsou jednoúčelové přístroje. Upravují pokrmy formou fritování. Fritování je forma tepelné úpravy podobná smažení, ale jen s tím rozdílem, že je při fritování celý pokrm ponořen do horkého oleje. Výhodou je rychlá příprava a také rovnoměrné jeho rovnoměrné připravení. Většina fritéz disponuje vysouvacím košíkem, díky kterému lze vysunout pokrm z rozpáleného oleje snadno a bez jakéhokoliv popálení.
Multifunkční hrnec
Multifunkční hrnce jsou díky svému multifunkčnímu využití velmi praktické, protože nahradí práci hned několika kuchyňských spotřebičů. Většina z nich umožní pomalé, tlakové vaření, dušení, smažení, pečení, grilování a také restování nebo nahradí přístroje jako jsou jogurtovač, vařič vajíček nebo napařovací hrnec.
Pomalý hrnec
Pomalé hrnce jsou hrnce určené především pro pomalé vaření o teplotě pohybující se okolo 95 °C. Při nižších teplotách se v připravovaných pokrmech více zachovává vitamínů, živin a dalších prospěšných látek. Mimo to připravované pokrmy mají výraznější a reálnější chuť. Pomalé hrnce jsou většinou jednoúčelové přístroje, které nabízí například pomalé vaření, nebo také ohřívání, tj. udržování teploty pokrmů.
Pečící pánve
Pečící pánve jsou oblíbené pro svoji praktickou, snadnou, zdravou a chutnou tepelnou úpravu pokrmů. Připravené pokrmy si zachovávají charakteristickou chuť, aroma a jídlo není nikdy vysušené. Pečící pánve jsou multifunkční, a proto je možné v nich připravit prakticky téměř každé jídlo.
Co je to horkovzdušná fritéza?
V horkovzdušné fritéze připravíte různé pokrmy, od masa, ryb, zeleniny přes předsmažené pokrmy a zmražené pokrmy. Dokonce je možná příprava sladkého a slaného pečiva nebo dezertů a omáček.
Horkovzdušná fritéza na rozdíl od olejové fritézy funguje úplně jinak, protože používá ke přípravě pokrmů minimum oleje nebo žádný. Naopak klasická olejová fritéza připravuje pokrm pomocí fritování, tj. smažení a pokrm je celý ponořen do horkého oleje. V horkovzdušné nádobě je horký vzduch rovnoměrně rozvířen okolo připravovaného pokrmu. To znamená, že se nemůže stát, že by byla nějaká část jídla méně upečená nebo úplně syrová.
Pokrmy, které jsou připravované v horkovzdušné fritéze jsou chutné a především zdravé, tudíž budou vhodné pro příznivce zdravého životního stylu a pro ty, co chtějí zdravě a správně zhubnout nějaké to kilo navíc.
Výhody a nevýhody horkovzdušných fritéz
V tomto jednoduchém srovnání vám představíme výhody a nevýhody, které plynou z vlastností a provozu horkovzdušných fritéz.
- Zdravá příprava pokrmů
- Snadná údržba
- Multifunkčnost
- Smažení bez zápachu a oleje
- Rychlá příprava k použití
- Vyšší pořizovací cena
- Chuť jídla
- Delší příprava pokrmů
Výhody horkovzdušných fritéz
Zdravá příprava pokrmů
Horkovzdušné fritézy připravují pokrmy s minimem oleje nebo s žádným. Pokrmy jsou vhodné pro příznivce zdravého životního stylu nebo pro ty, co řeší zdravotní problémy.
Snadná údržba
Další nespornou výhodou je jejich snadná a jednoduchá údržba. Většina fritéz disponuje jednoduchým rozložením odnímatelných částí, jako jsou vnitřní nádoba, fritovací koš nebo víko. Některé části je možné dát do myčky nádobí nebo jednoduše umýt v ruce. Vnitřní nádoby mají ve většině případů nepřilnavý povrch, který zaručí to, že se pokrmy nebudou připalovat. Odpadá zde také komplikované vylévání oleje a mytí velké mastnoty.
Multifunkčnost
Obvykle většina horkovzdušných fritéz připravuje pokrmy formou: smažení, grilování a pečení. Díky programům, které jsou přednastavené je možné ještě snadnější příprava. Horkovzdušná fritéza umí připravovat více pokrmů současně. Je tedy možné připravit jak maso, tak i zeleninu nebo hranolky.
Smažení bez zápachu
Velkým bonusem je příprava pokrmů bez přepalování oleje a bez nepříjemného a otravného zápachu nebo mastné páry. S tímto se však setkáte při přípravě pokrmů prostřednictvím olejových klasických fritéz.
Rychlá příprava k použití
Tyto zdravé fritézy jsou velmi rychlé nahřáté a připravené téměř okamžitě k použití.
Nevýhody horkovzdušných fritéz
Vyšší pořizovací cena
Obecně jsou horkovzdušné fritézy více finančně nákladné než ty klasické. Platí zde pravidlo, že s více funkcemi a vychytávkami se zvyšuje i pořizovací cena.
Chuť jídla
Jídlo, které je připraveno v horkovzdušné fritéze nemá typicky charakteristickou smaženou olejovou chuť. Pokrm je připravován zdravěji, tudíž může být někdy i lehce sušší než ve variantě olejové.
Delší příprava pokrmů
Je známo, že pokrmy jsou v horkovzdušné fritéze připravovány delší čas. Doba přípravy se dá přirovnat podobně jako v klasické troubě. Obecně platí, že hranolky připravované ve zdravé fritéze se připravují 30 minut až 60 minut.
Jak vybrat horkovzdušnou fritézu?
Při samotném výběru horkovzdušné fritézy se především zaměřte na to co potřebujete vy, to znamená, kolik porcí v horkovzdušné fritéze potřebujete naráz připravit, jaké možnosti přípravy fritéza umí, jaké funkce jsou k dispozici u dané fritézy, kolika programy fritéza disponuje nebo jak se pohybuje pořizovací cena.
Počet porcí vs. objem nádoby
Jednou z velmi důležitých parametrů je objem nádoby a počet porcí, které je možné připravit ve fritéze současně. Vytvořili jsme pro vás jednoduchou orientační tabulku, díky které je možné zjistit, jaký objem nádoby a počet porcí je možné připravit konkrétní fritézou. Uvedené údaje v tabulce jsou pouze orientační a mohou se lišit i dalšími faktory jako jsou velikost daného pokrmu, jaký je příkon a podobně.
Objem nádoby fritézy | Řazení podle velikosti | Počet připravených porcí |
---|---|---|
10 l až 7 l | Velké fritézy | 8 až 12 porcí |
4 l až 6,9 l | Střední fritézy | 4 až 8 porcí |
1 l až 3,9 l | Malé fritézy | 1 až 4 porce |
Možnosti přípravy jídel
Horkovzdušné fritézy jsou natolik multifunkční, že jsou schopné připravit pokrmy formou pečení, smažení a grilováním. Díky horkému vzduchu, který cirkuluje okolo celého pokrmu je možné připravit jídlo i jinými technikami vaření.
Příkon
Při výběru věnujte pozornost také příkonu. Příkon je spojen s výkonem a ovlivňuje rychlost přípravy (tj. za jak rychle se v horkovzdušné fritéze daný pokrm připraví) a také uvádí spotřebu elektřiny. Obecně tedy platí, že čím je vyšší příkon, tím má také vyšší výkon a fungování a práce při přípravě pokrmů je rychlejší a efektivnější.
Rozsah a regulace teploty
Většina horkovzdušných fritéz disponuje termostatem, díky kterému lze teplotu nastavit plynule v určitém teplotním rozmezí. Teplotu je možné regulovat, přesně podle vás nebo podle přednastavených programů připravených potravin. Nastavení je možné obvykle pomocí dotykového displeje nebo pomocí otočného nastavitelného kolečka.
Vyjímatelná vnitřní nádoba s nepřilnavým povrchem
Většina horkovzdušných fritéz se vyrábí s vyjímatelnou vnitřní nádobou. Tyto vnitřní nádoby jsou vyrobeny z různých materiálů, které se liší daným výrobcem, popřípadě modelem. Většina vnitřních vyjímatelných nádob má nepřilnavý povrch, který zajistí, že se v horkovzdušné fritéze pokrm nepřipálí. Tyto vnitřní nádoby, které jsou odnímatelné je obvykle možné dát do myčky nádobí, z toho plyne jednoduchá obsluha, která vám usnadní a ušetří práci. Některé další části horkovzdušné fritézy jsou také odnímatelné a je je možné umývat v myčce nádobí.
Pachový filtr
Pachový filtr zabraňuje nepříjemným pachům, které mohou při smažení unikat do volného prostoru. Při smažení pokrmu v horkovzdušné fritéze neunikají téměř žádné nepříjemné pachy, protože příprava daného jídla je většinou s malou lžičkou oleje nebo žádným. Přesto je pachovým filtrem spousta zdravých fritéz vybavena.
Přednastavitelné programy
Přednastavitelné programy jsou specifické programy, které je možné použít pro snadnější přípravu daného pokrmu. Snadno vyberete program, který nastaví vhodný čas a teplotu pro daný pokrm. Tím zajistíte ideální průběh přípravy pokrmu bez toho, aniž byste museli zvlášť nastavovat teplotu a dobu přípravy.
Časovač
Časovač je chytrou funkcí, která je velmi důležitá. Časovač zajistí nastavení času přípravy pro konkrétní pokrm, tak aby byl dostatečně připraven. Horkovzdušná fritéza po uplynutí doby upozorní buď světelnou signalizací nebo zvukovým alarmem. Většina modelů se po uplynutí doby samy vypnou.
Bezpečnostní parametry
Bezpečnostními parametry máme na mysli jednotlivé prvky, které zajišťují, jak pohodlí pro uživatele a usnadňují obsluhu fritézy, tak i především jeho bezpečnostní prvky, které zajišťují samotnou bezpečnost.
Izolované madlo a izolovaný plášť
Již většina horkovzdušných fritéz má samozřejmostí zabezpečené izolované madlo i plášť. Izolované madlo zajistí uživateli bezpečnou manipulaci s fritézou nebo vnitřní nádobou bez jakéhokoliv popálení. Tepelně izolovaný plášť zaručí, že tento vnější kryt fritézy je chladný na dotek, tudíž při obsluze a manipulování chrání uživatele před možným popálením.
Protiskluzové gumové nožičky
Dalším bezpečnostním prvkem, který je nejčastěji rozšířeným u horkovzdušných fritéz jsou protiskluzové gumové nožičky. Ty zajistí perfektní stabilitu a maximální možnou bezpečnost při práci a manipulaci s fritézou.
Ochrana proti přehřátí
Bezpečnostní pojistka, tj. ochrana proti přehřátí vypne motor přístroje, pokud by byl přetížen a hrozilo by jeho přehřátí. Díky tomu nedojde ke zničení přístroje.
Automatické vypnutí
Další velmi chytrou funkcí a je ji možné zařadit i mezi bezpečnostní parametry je funkce automatické vypnutí. Většina horkovzdušných fritéz touto funkcí disponuje a zajistí tak vypnutí přístroje po ukončení nastaveného programu nebo po vypršení času v nastaveném časovači.
Průhledná poklice
Některé modely horkovzdušných fritéz mají také součástí průhledné neboli skleněné víko, díky kterému je možné sledovat průběh pokrmu přes víko. Jiné modely, které nemají skleněné víko je nutné otevřít a zkontrolovat proces tímto způsobem.
Nejčastější otázky při výběru horkovzdušných fritéz
Jak funguje smažení horkým vzduchem?
Horkovzdušná fritéza funguje na principu přípravy smažení horkým vzduchem. Pomocí topného tělesa, které je většinou umístěné ve víku fritézy. Tento horký vzduch rovnoměrně cirkuluje v nádobě okolo vašeho připravovaného pokrmu. To znamená, že je zajištěna rovnoměrná příprava a nemůže se tak stát, že by některá část jídla byla méně upečená nebo syrová. Pokrmy jsou chutné a zdravé a jsou připravovány s minimem oleje nebo s žádným.
Je horkovzdušné smažení zdravější?
Pokrmy připravované pomocí horkovzdušné fritézy jsou připravovány zdravě. Ve srovnání s klasickou olejovou fritézou, je v horkovzdušné fritéze pokrm připravován s minimem olej
nebo s žádným. Naopak příprava v klasické fritéze je nezdravá, protože je pokrm připraven tzv. fritováním, smažením, kdy je pokrm celý ponořen do horkého oleje.