Pomalé hrnce
Pomalé hrnce neboli Slow Cooker řadíme do rozšířené kategorie elektrických hrnců. Pomalé hrnce umožní snadno připravit pokrmy v jednom hrnci. Všechny ingredience vložíte do hrnce, nastavíte požadovanou teplotu a čas, a o nic dalšího se nemusíte starat. Jak už z názvu vyplývá, pomalé hrnce fungují na principu pomalého vaření, a díky tomuto způsobu je zajištěno šetrné vaření potravin. Z připravovaných potravin se tak neztrácí žádné zdraví prospěšné látky, vitamíny ani živiny. Navíc si připravovaný pokrm stále uchovává šťavnatost a také více reálných chutí a vůní, které se jinak při tradičním vaření ztratí.
Níže naleznete výběr těch nejlepších pomalých hrnců. Ke každému produktu jsou poskytnuty detailní informace a přidané hodnocení. Pod výčtem těch nejlepších pomalých hrnců naleznete nákupního rádce, který vám pomůže při výběru tohoto správného přístroje pro vás.
Nejlepší pomalé hrnce dle hodnocení
- Odložený start
- Nastavení doby vaření 0,5-24 hodin
- Nádoba lze použít do trouby
- Žádné
- Funkce držení teploty
- Odložený start
- Velký objem nádoby
- Malý příkon
- Chybí dětský zámek
- Nádoba nelze použít do lednice
- Funkce držení teploty
- Nádoba lze použít do lednice
- Nádoba lze použít do trouby
- Chybí odložený start
- Vyšší hmotnost
- Nádoba lze použít do lednice a mrazáku
- Nádoba lze použít do trouby
- Nádoba lze použít na všechny sporáky vč. indukce
- Není vhodné do myčky
- Chybí dětský zámek
- Nádoba lze použít do trouby
- Nádoba lze použít do lednice a mrazáku
- Nádoba lze použít na všechny sporáky vč. indukce
- Malý objem nádoby
- Malý příkon
- Chybí odložený start
Nejprodávanější pomalé hrnce
Jak jsme hodnotili pomalé hrnce?
V tomto srovnání jsme rozdělili parametry do dvou důležitých kategorií:
- Hlavní parametry
- Funkce a obsluha
Hlavní parametry
V této sekci jsme se nejvíce zaměřili na parametry: objem, příkon, nastavitelnou teplotu, funkce držení teploty a nepřilnavý povrch. Tyto parametry jsou velmi důležité při samotném výběru pomalého hrnce.
Funkce a obsluha
V sekci funkce a obsluha jsme se nejvíce zaměřili na parametry, které usnadňují manipulaci a práci s pomalým hrncem. Jedná se o funkce časovač, odložený start a v neposlední řadě jsme zahrnuli k hodnocení také bezpečnostní prvky, které jsou součástí pomalých hrnců.
Typy elektrických hrnců
Pomalý hrnec
Pomalé hrnce jsou hrnce určené především pro pomalé vaření o teplotě pohybující se okolo 95 °C. Při nižších teplotách se v připravovaných pokrmech více zachovává vitamínů, živin a dalších prospěšných látek. Mimo to připravované pokrmy mají výraznější a reálnější chuť. Pomalé hrnce jsou většinou jednoúčelové přístroje, které nabízí například pomalé vaření, nebo také ohřívání, tj. udržování teploty pokrmů.
Multifunkční hrnec
Multifunkční hrnce jsou díky svému multifunkčnímu využití velmi praktické, protože nahradí práci hned několika kuchyňských spotřebičů. Většina z nich umožní pomalé, tlakové vaření, dušení, smažení, pečení, grilování a také restování nebo nahradí přístroje jako jsou jogurtovač, vařič vajíček nebo napařovací hrnec.
Horkovzdušná fritéza
Horkovzdušné fritézy nebo zdravé fritézy připravují pokrmy bez použití nebo s minimálním množstvím oleje. Tudíž jsou vhodné pro vyznavače zdravého životního stylu nebo pro ty, kteří řeší nějaké zdravotní problémy.
Fritéza na olej
Fritézy na olej neboli klasické fritézy jsou jednoúčelové přístroje. Upravují pokrmy formou fritování. Fritování je forma tepelné úpravy podobná smažení, ale jen s tím rozdílem, že je při fritování celý pokrm ponořen do horkého oleje. Výhodou je rychlá příprava a také rovnoměrné připravení pokrmu. Většina fritéz disponuje vysouvacím košíkem, díky kterému lze vysunout koš z rozpáleného oleje snadno a bez jakéhokoliv popálení.
Pečící pánve
Pečící pánve jsou oblíbené pro svoji praktickou, snadnou, zdravou a chutnou tepelnou úpravu pokrmů. Připravené pokrmy si zachovávají charakteristickou chuť, aroma a jídlo není nikdy vysušené. Pečící pánve jsou multifunkční, a proto je možné v nich připravit prakticky téměř každé jídlo.
Co je to pomalý hrnec a jak funguje?
Pomalý hrnec umí připravit pokrmy v jednom hrnci. Vložíte všechny přísady a ingredience do hrnce, nastavíte teplotu a dobu času přípravy vaření a o nic jiného se nemusíte starat.
Pomalý hrnec se většinou skládá z hrnce, který má odnímatelnou nádobu. Některé nádoby je možné použít i pro vaření na varné desce nebo plynu. Součástí je také dobře padnoucí poklice. Mimo to má hrnec displej a také ovládací panel. Funkce časovač je praktickou funkcí, protože zajistí nastavení doby vaření a po uplynutí doby se přístroj sám automaticky vypne. Ty dražší a modernější pomalé hrnce mají některé funkce navíc, jako je udržení teploty vaření nebo automatické vypnutí pomalého hrnce.
Jak již z názvu vyplývá, pomalý hrnec funguje na přípravě pokrmu pomalým vařením, zpravidla od 3 až do 10 nebo 24 hodin při nízké teplotě, uvádí se okolo 95 °C.
V pomalém hrnci můžete připravit cokoliv budete chtít. Od přípravy velkých porcí masa, ryb, zeleniny, luštěnin, vaření polévek, omáček, výborného guláše, masových rolád, ragů, zapečených francouzských brambor, paštik nebo sladkých pokrmů jako jsou dezerty, buchty, povidla nebo například je možná výroba marmelády. Nejjednodušším způsobem je experimentovat a zkoušet nové možnosti.
Pro koho je pomalý hrnec vhodný?
Pomalý hrnec je vhodný pro všechny, kteří nechtějí nebo nemohou trávit celý den v kuchyni. A proto pomalý hrnec ocení senioři, maminky na mateřské dovolené nebo ti, co jsou pracovně nebo studijně vytížení. Pomalý hrnec je tedy možné doporučit všem.
Jak vybrat pomalý hrnec?
Vybrat pomalý hrnec není nic jednoduchého, protože na trhu existuje velké množství různých značek a typů pomalých hrnců, které se provedením, nabízenými funkcemi, ale také pořizovací cenou liší. A proto je nutné si při výběru uvědomit, několik důležitých bodů. Nejdůležitější je, kolik porcí pokrmů potřebujete připravit naráz. To znamená, jaký objem pomalého hrnce potřebujete. Nezapomeňte také na materiál hrnce, příkon nebo rozšířené nabízené funkce, kterými pomalý hrnce disponuje. V neposlední řadě popřemýšlejte také o pořizovací ceně.
Objem
Objem je jednou z nejdůležitějších parametrů při výběru přístroje. Obecně zde platí pravidlo, že průměrně 1 litr pokrmu je cca pro 1 osobu. Pomalé hrnce mají objem nejčastěji od 2 l až do 6,5 l. Například pro čtyřčlennou rodinu by měl být vhodný hrnec s objemem okolo 5-6 litrů, v přepočtu 5-6 porcí.
Objem pomalého hrnce | Počet porcí |
do 3 litrů | 2 až 3 porce |
3 až 4 litry | 3 až 4 porce |
4 až 5 litrů | 4 až 5 porcí |
5 až 6 litrů | 5 až 6 porcí |
6 a více litrů | 6 až více porcí |
Příkon
Parametr příkon úzce souvisí s tím, jak efektivně bude pomalý hrnec fungovat. Mimo to, jakou rychlost vaření dosáhne, kolik elektrické energie hrnec spotřebuje za hodinu práce nebo jak je schopen zajistit rovnoměrnou teplotu. Obecně zde platí, že čím je vyšší příkon, tím je práce efektivnější. Pomalé hrnce disponují příkonem okolo 150 až 300 W.
Nastavení doby vaření
Pojem nastavení doby vaření udává, kolik hodin je možné pokrm souvisle připravovat v pomalém hrnci. Nejčastěji je možné nastavení od 0,5 hodiny až do 24 hodin. Tento parametr se vždy liší u každého výrobce jinak.
Funkce držení teploty
Funkce držení teploty umožní udržovat připravený pokrm teplý i po tom, co je jídlo uvařeno, a tak je pokrm připraven k okamžitému servírování na stůl.
Automatické přepnutí do udržování teploty (po ukončení programu)
Skvělá vychytávka, která zajistí po ukončení vařícího programu se automaticky sepne programu, který udržuje pokrm stále teplý a připravený rovnou k servírování.
Materiál těla hrnce vs. nepřilnavý povrch nádoby
Při výběru se zaměřte i na materiál, ze kterého je hrnec vyroben, protože i to může ovlivnit, jestli pokrm dobře připravíte a nepřipeče se vám. Pomalé hrnce se liší materiálem dle výrobce. Některé hrnce jsou z nerezu, kovu nebo například Dura Ceramic. Většina z nich je opatřena nepřilnavým povrchem, který zajistí to, aby se vám pokrm nepřipálil. Materiál nerez je velmi často náchylný k poškrábání, tudíž nepoužívejte do nádoby ostré předměty, které by mohly materiál poškodit. Naopak pokud zvolíte Dura Ceramic neboli keramický hrnec budete mile překvapeni. Je to velmi oblíbeným a zdravotně absolutně nezávadným materiálem k přípravě pokrmů.
Počet programů
Pomalé hrnce mají na výběr jen několik základních programů ve srovnání například s multifunkčními hrnci, které jich mají všeobecně o hodně více.
Pomalé vaření
Program s názvem pomalé vaření mají všechny pomalé hrnce. Je to systém pomalého vaření pokrmu při nízkých a nižších teplotách.
Smažení nebo restování
Některé hrnce umí také smažit nebo orestovat pokrm. Při smažení pokrmu olej nestříká na kuchyňskou linku díky vysoké nádobě. Naopak při restování pokrmů se připravuje pokrm na malém množství rozehřátého oleje a stačí kratší doba přípravy.
Časovač
Časovač disponuje u většiny pomalých hrnců a zajistí uživateli, že je možné nastavení času, tedy jak dlouho bude příprava pokrmu trvat. Díky LCD displeji je většinou zobrazen zbývající čas do ukončení programu.
Odložený start
Funkce odložený start, umí nastavit dobu vaření dopředu tak, aby bylo jídlo připravené v době, kdy je potřeba.
Displej
LCD displej je u většiny pomalých hrnců a je kombinován ovládáním tlačítky nebo otočnými kolečky. Tyto komponenty závisí na cenové relaci přístroje nebo také podle jednotlivých výrobců.
Průhledná poklice
Pomalé hrnce nejčastěji disponují skleněnou neboli průhlednou poklicí. Jestliže má hrnec tuto poklici umožní neustálý přehled o tom, co se v hrnci momentálně děje při přípravě pokrmu. Poklice většiny pomalých hrnců je možné dávat do myčky nádobí.
Protiskluzová podložka nebo nožičky
Další bezpečnostním prvkem jsou protiskluzové nožičky neboli podložka, která zaručí perfektní stabilitu pomalého hrnce, tudíž se vám nemůže stát, aby se převrátil nebo nějak jinak posunoval po kuchyňské lince.
Odnímatelný kabel
Odnímatelný kabel zajistí například jednoduchou manipulaci a také dobré skladování pomalého hrnce.
Odnímatelná nádoba
Většina pomalých hrnců má odnímatelnou nádobu, kterou je vhodné dát do myčky nádobí. Některé materiály, jako je například keramika nejsou určeny do myčky a proto je nutné je umývat ručně.
Ochrana proti přehřátí
Dalším bezpečnostním prvkem je ochrana proti přehřátí. Pokud je dispozici, tak ochrání přístroj při poruše. Uvádí se, že pokud teplota pomalého hrnce překročí stanovenou bezpečnou hranici, dojde k ukončení ohřevu nebo celkovému přípravy pokrmů.
Dětský zámek
Dětský zámek umožní zamknutí displeje nebo ovládacího panelu.
Recepty
Recepty můžete najít buď na stránkách výrobce nebo v manuálu či různě na internetu. Můžete být originální a nebát se experimentovat. Na trhu již jsou knihy, které se zabývají i pomalým vařením.
Srovnání pomalého hrnce vs. multifunkčního hrnce
V tabulce naleznete jednoduché srovnání pomalých a multifunkčních hrnců.
Pomalé hrnce | Multifunkční hrnce |
Pomalé vaření zachovává živiny, vitamíny a zdraví prospěšné látky v potravinách připravovaných formou pomalého vaření. | Multifunkční hrnec je vhodný pro vyznavače zdravého vaření, ale také pro ty, kteří mají málo místa v kuchyni nebo si nechtějí pořizovat jednoúčelové spotřebiče. |
Použití je možné pod stan či na chalupu. | Použití je možné do malých kuchyní nebo pod stan či na chalupu. |
Příkon se pohybuje do 500 W. | Příkon se pohybuje okolo 700 až 200 W. |
Pomalé hrnce mívají menší objem. | Multifunkční hrnce mívají větší objem. |
Příprava pokrmů je pomalá. | Příprava pokrmů je rychlá. |
Příslušenství nebývá k dispozici. | Příslušenství u multifunkčních hrnců je obvykle bohaté. |
Pomalé vaření je součástí. | Pomalé vaření je také většinou součástí. |
Většinou jednoúčelové využití. | Multifunkční využití. |
Omezený počet programů a malá možnost přípravy pokrmů. | Velký počet programů a možností přípravy pokrmů na různé způsoby. |
Funkce udržování teploty je součástí. | Funkce udržování teploty je součástí. |
Tlakové vaření není součástí. | Tlakové vaření je součástí. |
Programy dle druhu potravin nejsou k dispozici. | Programy dle druhu potravin jsou k dispozici. |
Nastavení doby vaření je součástí. | Nastavení doby vaření je součástí. |
Hlavní výhody pomalého hrnce
Jednoduchá a snadná příprava pokrmů a rychlá údržba
Příprava pokrmů prostřednictví pomalého hrnce je velmi jednoduchá. Stačí vám do hrnce naskládat všechny ingredience a suroviny, nastavit čas a popřípadě teplotu a hrnec zapnout. Nemusíte se starat téměř o nic dalšího. Díky zvukovému signálu poté zjistíte, že byl pokrm dokončen a je hotov k servírování. Co se týká údržby, tak ta je také velmi jednoduchá, protože pokrm je připravován v jednom hrnci, tudíž není potřeba umývat více nádobí navíc.
Příprava zdravých pokrmů
Pomalé hrnce fungují na principu pomalého vaření pokrmů, obvykle se teplota vaření pohybuje okolo 95 °C. A proto v pomalém hrnci jsou pokrmy připravovány šetrně a zdravě. Pokrmy tak neztrácí zdraví prospěšné látky, minerály, vitamíny a pokrmy si tak uchovávají šťavnatost a více reálných chutí.
Energeticky nenáročné
Pomalé hrnce jsou energeticky nenáročné. Poradí si s přípravou tužšího a většího kousku masa, než kdyby byl pokrm připravován v obyčejném hrnci. Díky přípravě v pomalém hrnci, pokrm změkne rychleji. Tento způsob pomalého vaření a delší čas přípravy také zajistí jednoduchou a snadnou přípravu dalších méně poddajných potravin.