Pečící pánve
Jestliže hledáte nějaký praktický a všestranný pomocník do kuchyně, může vás zaujmout pečící pánev. Jedná se totiž o pánev (hrnec), ve které je možné připravovat pokrmy různými tepelnými způsoby.
Pečící pánve řadíme do kategorie elektrické pečící pánve. Díky své všestrannosti použití je možné pečící pánev doporučit pro kohokoliv, kdo chce přípravu pokrmů rychlou, snadnou a výsledné jídlo tepelně upravené zdravě a chutně. Hodí se také pro ty, kteří bojují s nedostatek prostoru, ale také pro cestovatele, kteří cestují ať už karavanem, pod stanem nebo na chatu či chalupu. Určitě pánev ocení i ti, co jsou časově vytížení.
Níže naleznete výběr těch nejlepších pečících pánví. Ke každému produktu jsou poskytnuty detailní informace a přidané hodnocení. Pod výčtem těch nejlepších pečících pánví naleznete nákupního rádce, který vám pomůže při výběru tohoto správného přístroje pro vás.
Nejlepší pečící pánve dle hodnocení
- Velký objem nádoby
- Soft-tlakové vaření
- Bohaté příslušenství součástí
- Nemá odnímatelný termostat
- Vysoká hmotnost
- Velký objem nádoby
- Rozmrazování
- Skleněné okénko
- Chybí regulace teploty
- Chybí soft-tlakové vaření
- Nemá odnímatelný termostat
- Nízká hmotnost
- Udržování teploty
- Smažení
- Malý objem nádoby
- Chybí regulace teploty
- Chybí soft-tlakové vaření
- Smažení
- Skleněné okénko
- Rozmrazování
- Malý objem nádoby
- Chybí regulace teploty
- Chybí soft-tlakové vaření
- Velký příkon
- Rozsah teplot 70-265 °C
- Velký objem nádoby
- Chybí regulace teploty
- Neumí grilovat
- Neumí Rozmrazování
- Smažení
- Udržování teploty
- Rozmrazování
- Malý objem nádoby
- Chybí skleněné okénko
- Chybí regulace teploty
- Smažení
- Rozmrazování
- Skleněné okénko
- Chybí regulace teploty
- Malý objem nádoby
- Chybí soft-tlakové vaření
- Kuchařka je součástí balení
- Prodloužená záruka 5 let na topné těleso
- Nízká hmotnost
- Chybí regulace teploty
- Malý příkon
- Neumí Rozmrazování
- Bohaté příslušenství
- Prodloužená záruka 5 let na topné těleso
- Smažení
- Chybí regulace teploty
- Neumí Rozmrazování
- Chybí soft-tlakové vaření
- Velký objem nádoby
- Rozmrazování
- Smažení
- Chybí skleněné okénko
- Chybí regulace teploty
- Chybí soft-tlakové vaření
- Smažení
- Rozmrazování
- Velký objem nádoby
- Chybí skleněné okénko
- Chybí regulace teploty
- Chybí soft-tlakové vaření
- Regulace teploty
- Rozsah teplot 0-240 °C
- Velký příkon
- Neumí grilovat
- Chybí soft-tlakové vaření
- Není vhodné do myčky
- Regulace teploty
- Nízká hmotnost
- Rozsah teplot 0-240 °C
- Neumí smažit
- Neumí grilovat
- Chybí soft-tlakové vaření
- Kuchařka je součástí balení
- Prodloužená záruka 5 let na topné těleso
- Nízká hmotnost
- Chybí regulace teploty
- Neumí grilovat
- Neumí Rozmrazování
- Nízká hmotnost
- Smažení
- Udržování teploty
- Chybí skleněné okénko
- Malý objem nádoby
- Chybí regulace teploty
Nejprodávanější pečící pánve
Jak jsme hodnotili pečící pánve?
V tomto srovnání jsme rozdělili parametry do tří důležitých kategorií:
- Hlavní parametry
- Možnosti využití
- Funkce a obsluha
Hlavní parametry
V této sekci jsme se nejvíce zaměřili na parametry jako jsou objem nádoby, počet připravených porcí, příkon, regulace teploty a jaký je rozsah teplot přípravy. Tyto parametry jsou velmi důležité při samotném výběru pečící pánve.
Možnosti využití
V této sekci jsme hodnotili možnosti, tedy druhy, kterými je možné pokrmy v pečících pánvích připravovat. Výčet úprav pokrmů je také velmi důležitým při výběru toho správného přístroje.
Funkce a obsluha
V sekci funkce a obsluha jsme se nejvíce zaměřili na parametry, které usnadňují manipulaci a práci s pečící pánví. Jedná se o hmotnost, funkce udržování teploty, z jakého materiálu je pečící pánev vyrobena. Další důležité parametry jsou také bezpečnostní prvky, které jsou součástí pánve a chrání jak uživatele, tak i samotnou pánev.
Typy elektrických hrnců
Pečící pánve
Pečící pánve jsou oblíbené pro svoji praktickou, snadnou, zdravou a chutnou tepelnou úpravu pokrmů. Připravené pokrmy si zachovávají charakteristickou chuť, aroma a jídlo není nikdy vysušené. Pečící pánve jsou multifunkční, a proto je možné v nich připravit prakticky téměř každé jídlo.
Multifunkční hrnec
Multifunkční hrnce jsou díky svému multifunkčnímu využití velmi praktické, protože nahradí práci hned několika kuchyňských spotřebičů. Většina z nich umožní pomalé, tlakové vaření, dušení, smažení, pečení, grilování a také restování nebo nahradí přístroje jako jsou jogurtovač, vařič vajíček nebo napařovací hrnec.
Pomalý hrnec
Pomalé hrnce jsou hrnce určené především pro pomalé vaření o teplotě pohybující se okolo 95 °C. Při nižších teplotách se v připravovaných pokrmech více zachovává vitamínů, živin a dalších prospěšných látek. Mimo to připravované pokrmy mají výraznější a reálnější chuť. Pomalé hrnce jsou většinou jednoúčelové přístroje, které nabízí například pomalé vaření, nebo také ohřívání, tj. udržování teploty pokrmů.
Tlakový hrnec
Moderní tlakové hrnce představují vaření pokrmů díky vysokým teplotám a také vytvořenému tlaku. Výhodou je vaření, které je rychlé, šetrné, úsporné a zdravé. Většina surovin, bude touto formou rychleji připravena.
Horkovzdušná fritéza
Horkovzdušné fritézy nebo zdravé fritézy připravují pokrmy bez použití nebo s minimálním množstvím oleje. Tudíž jsou vhodné pro vyznavače zdravého životního stylu nebo pro ty, kteří řeší nějaké zdravotní problémy.
Fritéza na olej
Fritézy na olej neboli klasické fritézy jsou jednoúčelové přístroje. Upravují pokrmy formou fritování. Fritování je forma tepelné úpravy podobná smažení, ale jen s tím rozdílem, že je při fritování celý pokrm ponořen do horkého oleje. Výhodou je rychlá příprava a také rovnoměrné jeho rovnoměrné připravení. Většina fritéz disponuje vysouvacím košíkem, díky kterému lze vysunout pokrm z rozpáleného oleje snadno a bez jakéhokoliv popálení.
Co je to pečící pánev a jak funguje?
Pečící pánev je velmi oblíbeným pomocníkem v kuchyni, protože díky své praktičnosti, spoustě funkcí a velkému množství využití usnadní práci při přípravě pokrmů. Díky své konstrukci je ideální pro jednoduchou, ale také chutnou, zdravou a zároveň úspornou tepelnou úpravu potravin. Pečící pánev umí připravit pokrm v jednom a tom samém hrnci. Příprava je jednoduchá. Všechny ingredience a suroviny vložíte do pečící pánve, nastavíte požadovaný program tepelné úpravy, teplotu, popřípadě čas a o nic dalšího se není nutné starat.
Elektrická pečící pánev nabízí různé druhy tepelné přípravy pokrmů jako je pečení, zapékání, vaření, dušení, smažení, restování, grilování, soft-tlakové vaření nebo rozmrazování potravin. A proto pečící pánev umí nahradit spotřebiče v kuchyni jako jsou trouba, obyčejná pánev, domácí pekárna, rýžovar, fritovací hrnec nebo také mikrovlnná trouba.
Díky své multifunkčnosti můžete v pečící pánvi připravovat prakticky téměř jakékoliv jídlo. Připravíte jak od různých druhů masa, ryb, zeleniny, přes předsmažené pokrmy, zmražené polotovary, ale také různé polévky, ragů, guláše, omáčky nebo zapékané těstoviny či brambory. Další možností jsou i slaná a sladká pečiva, jako jsou dorty, buchty, koláče, moučníky a dobroty z kynutého těsta.
Pro koho je pečící pánev vhodná?
Pečící pánve je možné doporučit pro každého. Jsou vhodné pro majitele menších kuchyní a pro ty, kteří bojují s místem. Hodí se i pro ty, kteří nechtějí trávit celé dny v kuchyni nebo jsou pracovně či studijně vytíženi. Pečící pánve díky rychlé, snadné přípravě pokrmů a kompaktním rozměrům včetně nižší hmotnosti jsou také vhodné pro cestování. Ať už jedete na dovolenou karavanem, pod stan nebo na chalupu, svoji službu i perfektně splní i tam.
Jak vybrat pečící pánev?
Jak vybrat pečící pánev? Výběr správné pánve není nic snadného, protože na trhu existuje obrovské množství různých značek a typů. Pánve se liší jak provedením, tak i nabízenými funkcemi a také velkým množstvím využití. Další podpůrný parametr je také pořizovací cena.
Nejdůležitější při výběru si ujasnit, co konkrétně za možnosti tepelné úpravy u této pečící pánve potřebujete. Poté je důležité si ujasnit jakou velikost objemu budete potřebovat, to znamená, kolik porcí naráz potřebujete připravit. V dalším kroku se zaměřte na příkon, který by měl být dostatečně velký, aby pánev připravovala pokrm rychle a efektivně. Parametr umístění topného tělesa je dalším důležitým pojmem při výběru, protože umístění je důležité při tom, jaký typ přípravy nejčastěji preferujete. Nezapomeňte také na další nabízené funkce a obsluhu, která bývá součástí těchto spotřebičů.
Objem vs. počet porcí
Parametr objem je jednou z nejdůležitějších při výběru. Obecně zde platí, že cca 1 litr pokrmu je pro 1 osobu. Nejčastěji se objem pečících pánví pohybuje okolo 4 litrů, a ta je nejvhodnější pro čtyřčlennou rodinu. Naopak pánev, která je malá a má objem do 2 litrů, bude vhodná pro jednotlivce nebo pro páry. Při výběru také zohledněte objem jako celek a zdali nebudete v pečící pánvi chtít připravit například velký kus masa, celé kuře nebo kachnu.
Objem pečící pánve | Počet porcí | Velikost pečící pánve |
2 až 4 litry | 2 až 4 porce | Malá pečící pánev |
4,5 až 9 litrů | 6 až 8 porcí | Střední pečící pánev |
9,5 až 12 litrů a více | 8 a více porcí | Velká pečící pánev |
Příkon
Příkon patří také mezi velmi důležité parametry. I zde platí, že čím vyšší příkon bude pečící pánev mít, tím bude příprava pokrmu rychleji hotová. Vyšší příkon tak zajistí rychlost. Nejčastěji se příkon pohybuje od 400 až do 1000 W.
Regulace teplot a její rozsah
Většina pečících pánví umí nastavit a regulovat teplotu. Rozsah teplot je odlišný a u každého výrobce jinak. Obvykle se tento rozsah teplot objevuje od 160 až do 180 °C, některé umí i od 0 do 240 °C.
Velikost pečící pánve
Většina výrobců uvádí kompletní velikost pečící pánve. Avšak dále uvádí i rozměr (výšku, průměr) vnitřní nádoby pánve a také doporučenou výšku pokrmu. Výhodou je, abyste měli představu, kolik pokrmu je možné do konkrétní nádoby dát.
Umístění topného tělesa
Pečící pánve se rozděluje podle toho, kde se topné těleso nachází. Jsou dvě možnosti, a to ve víku nebo v podstavci. Pokud se topné těleso nachází ve víku, tak tento horní ohřev je vhodný pro vytvoření například křupavé kůrky nebo při grilování. Možnou nevýhodou je, že víko pečící pánve je tím pádem těžší při manipulaci. Topné těleso umístěné v podstavci neboli spodní ohřev je nejvhodnější pokud chcete pokrmy smažit, vařit nebo dusit či restovat.
Materiál pečící pánve
Většina pečících pánví se rozkládá na jednotlivé části. Odnímatelná pánev neboli nádoba je většinou vyrobena z materiálu jako jsou hliník, teflon, keramika. Tyto materiály jsou většinou nepřilnavé, tudíž se nemusíte bát, že by se vám pokrm připálil. Další částí je odnímatelná poklice (víko). Poklice jsou vyrobeny z kombinace nerezu a skla. Jsou vybaveny skleněným okénkem, které zajistí kontrolu nad připravovaným pokrmem. Poslední část je podstavec. Ten bývá také odnímatelný a je většinou vyroben z termoplastu neboli tepelně odolného materiálu. Podstavec zastává funkci bezpečného servírování a snadné manipulace s hrncem.
Možnosti využití
Pečící pánve nabízí různé druhy tepelných úprav pokrmů.
Pečení
Pečení je tepelná úprava pokrmů a je zajištěna díky účinku suchého tepla.
Zapékání
Zapékání je tepelná úprava směsi potravin umístěná na vymazaném dně hrnce tukem.
Vaření
Vaření je tepelná úprava pokrmů vařená ve vodě, v mléce a v dalších tekutinách.
Dušení
Tepelná příprava dušením je částečně potravina ponořená v tekutině a působí na ni horká pára.
Restování
Restování je způsob přípravy masa či jiné suroviny. Maso se při vysoké teplotě rychle zatáhne a neunikne z něho šťáva
Smažení
Smažení je oblíbená příprava, protože olej při smažení nestříká ven, díky vyšší výšce nádoby.
Grilování
Grilování je jednoduchá a zdravá příprava pokrmů (masa, ryb, zeleniny nebo uzenin) bez nadbytečného tuku a nebo spálení.
Rozmrazování
Mraženou potravinu lze vložit do pečícího pánve, okořenit a nechat tepelně upravit dle vašeho výběru.
Soft-tlakové vaření
Tepelná úprava díky speciálnímu soft-tlakovému víku funguje tak, že potraviny si zachovají všechny potřebné vitamíny a pokrm je plný chuti bez vysušení. U tohoto druhu je udržován mírný tlak než u klasických tlakových hrnců, tudíž nehrozí nebezpečí výbuchu a dalších nehod.
Funkce držení teploty
Funkce držení teploty bývá součástí u některých pečících pánví. Některé modely tuto funkci nemají, avšak stačí nechat víko na pánvi a tím pádem teplo neuniká ven a pokrmy si drží svoji teplotu.
Vhodné do myčky nádobí
Většina odnímatelných částí jako je nádoba, skleněné víko je vhodná do myčky nádobí. Pokud je v podstavci nebo ve víku topné těleso, nesmí se tyto části dávat do myčky nádobí.
Tepelně izolované držadlo
Tato praktická vychytávka chrání uživatele před tím, aby se nespálil při manipulaci.
Bezpečnostní pojistka
Bezpečnostní pojistka funguje na principu toho, že pokud je hrnec sestaven špatně a nebo je poklice umístěna v nesprávné poloze, tak se nespustí žádná tepelná úprava pokrmu.
Ochrana proti přehřátí
Ochrana proti přehřátí se také zařazuje do bezpečnostních prvků. Pokud je k dispozici, tak ochrání přístroj při poruše. Uvádí se, že pokud teplota pánve překročí stanovenou bezpečnou hranici, dojde k ukončení ohřevu.
Hlavní výhody pečící pánve
Jednoduchá příprava pokrmů a rychlá údržba
Příprava pokrmů je velmi jednoduchá, v pánvi se pokrmy připravují pozvolna a nemusíte se bát, že by se pokrmy připálily. Nádoba pánve se dá rychle umýt v myčce nádobí nebo v dřezu. Není vhodné používat agresivní čistící prostředky na dno pánve, aby se nezničil speciální nepřilnavý povrch.
Příprava moderních zdravých, chutných a nevysušených pokrmů
Pečící pánve mají tu výhodu, že v nich připravíte jakékoliv jídlo chcete. Připravované pokrmy jsou šťavnaté, chutné a zanechávají v sobě více vitamínů a také reálných chutí.
Multifunkčnost
Pečící pánev umí nahradit jednoúčelové spotřebiče. Připravit pokrmy lze: vařením, smažením, zapékáním, pečením, smažením, grilováním, dušením, restováním nebo rozmrazování.
Energeticky nenáročné a úspora času
Ač je cena energií opravdu vysoká a stále se zvyšuje, nemusíte se bát vysoké energetické náročnosti. Pokrmy jsou připravovány rychle a úsporně. Využití maximálního příkonu pečící pánve je jen v případě potřeby, jako dosažení určité teploty, a proto není maximální příkon permanentně zapnutý.
Použitelnost kdekoliv je třeba
Pečící pánev je možné používat nejen v domácnosti, ale je vhodná pro přemisťování a cestování kamkoliv je třeba. Hmotnost těchto přístrojů se pohybuje od 2 až do 4 kg. Některé modely mohou mít i více kg.